„Галъп“: Към 11.00 часа избирателната активност остава по-слаба от тази на първия тур

0

Избирателната активност към 11.00 часа продължава да бъде по-слаба от тази по време на първия тур на месените избори преди седмица.

Това показват данните от Exit poll на социологическата агенция „Галъп интернешънъл болкан“ – партньор на БНР за местния вот.

В София избирателната активност към 11.00 часа е 5,2%, след като на първия тур по същото време бяха гласували 7,9% от софиянци.

В Пловдив избирателната активност към същия час е едва 3,9% при 7,7% на вота преди седмица.

Във Варна към 11.00 часа са гласували 5,8% от хората с право на вот при цели 10,2% седмица по-рано, а в Благоевград – 10,5% спрямо 18,2% на първия тур на местните избори.

В София активността към 11.00 часа е по-ниска от тази на първия тур към този час и осезаемо по-ниска от 2019 г., отбеляза пред БНР изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов.

Навсякъде с изключение на Благоевград, имаме активност, която се движи по-ниско от 2019 г., уточни той.

„Като активност спрямо първия тур, тя е закономерно по-ниска. Като активност спрямо втория тур на местни избори преди 4 години, може би единствено Благоевград засега се доближава. Но със сигурност за активността можем да говорим през ранния и не толкова ранен следобед, когато нашите данни и данните на ЦИК започнат да се синхронизират“, коментира Симеонов.

Според Първан Симеонов, „отсега може да ни притеснява броенето в края на изборния ден, защото ще има два източника на информация“.

Като че ли проблемите между институциите са доста сериозни и ЦИК са подложени на доста солиден натиск, посочи той.

Разговорът за машините и хартията ще се идеологизира, смята Симеонов. По думите му, дискредитирането на машините ще е още една крачка към дискредитирането на изборния процес, както беше демонизирано и хартиеното гласуване назад в годините.

„Доверието в изборния процес се връща, когато има големи нови алтернативи за гласуване, когато се е променило менюто„, коментира Първан Симеонов. 

„Галъп“ ще предостави данни за резултатите в шест от общините в страната, където БНР има регионални радиостанции, като за четири от тях агенцията ще добиви и Exit poll и непосредствено след края на изборния ден в 20.00 часа ще има прогнозни резултати по отношение на София, Пловдив, Варна и Благоевград, а след това и на Шумен и Видин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече