Пребит член на СИК във Видин, снимал как гласоподавател пускал бюлетини няколко пъти

0

Член на секционна избирателна комисия (СИК) във Видин е пребит вечерта след изборите. Потърпевшият Кольо Петров твърди, че причината е заснето от него видео как един и същ мъж гласува няколко пъти в избирателна секция в квартал „Нов път“ в града. Бил е нападнат от петима мъже, които нахлули в секцията. Казва, че са отправени и заплахи за живота му.

„Влязоха петима да ме бият поради причината, че ги снимах как вкарват бюлетини в урната и реших да ги снимам, щото те няколко пъти – един човек влиза  в стаичката, пуска, втори път – пак. Един човек по десетина, петнайсет бюлетини пуска. Аз им направих забележка. Те ми викат да си затворим очите, да не приказвам много, че ще ме пребият. Аз викам добре и реших да ги снимам. Те са се разбрали преди това. Явно група са. Има си предварително имена, ЕГН-та. Един подписва, един дава бюлетини.“

Според потърпевшия, единият от нападателите е кандидат за общински съветник, а човекът, който гласувал многократно – негов баща. Твърди, че реакцията на полицията се забавила.

„Накрая полицаите дойдоха, вече след две, три минути някъде – четири. Въпреки това, единият от полицаите се намеси, те бутат полиция и продължават да ме налагат.“

От Областната дирекция на МВР обясниха, че полицаи не могат да присъстват в изборните помещения, освен, ако не бъдат повикани от представители на комисията. Намесили са се, когато разбрали за суматохата в стаята. Трима мъже са задържани.

От политическата партията, чийто представител в секционната комисия е Кольо Петров, казват, че за изборните нарушения са подали жалба в общинската избирателна комисия. Изпратили са и заснетото видео.

„Вижда се как членове на секционната избирателна комисия- един записва данните от лични карти, които би трябвало да са от лични карти, а той ги преписва от списък , вижда се как другия член щрака печати на няколко подред бюлетини, откъснати от кочана. Вижда се как една госпожа носи в тъмната стаичка, където има повече от един избирател, двама избиратели в тъмната стаичка, носи подготвени бюлетини. Вижда се как от тъмната стаичка излизат цитираните лица и носят тесте с бюлетини,“ обясни областният координатор на партията Милен Милчев.

Жалбата незабавно е препратена на Районната прокуратура, казаха от общинската избирателна комисия. В същата 72-ра избирателна секция в квартал „Нов път“ ще се гласува отново, защото на балотаж ще се избира общински кмет. Съставът на секционната комисия ще остане същият, освен, ако партиите не подменят своите представители там, защото ОИК няма такива правомощия.

„Право на това имат само париите, които съгласно квотното разпределение в състава на комисиите имат членове и съответно ръководен състав в комисията. ОИК няма право служебно да назначава хора, нито да ги променя,“ каза председателят на ОИК – Видин Даниел Цветанов.

По случая в квартал „Нов път“ в полицията са образувани две преписки – по сигнали за нанесен побой и нарушение на изборното законодателство. Очаква се утре да се произнесе прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече