Арестуваха шефката на Регионалния инспекторат по образованието в Ст. Загора

0

З адържана е шефката на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора Татяна Димитрова, предаде БНТ.

Към момента няма информация за естеството на разследването срещу нея. Известно е само, че то се провежда от ГДБОП и е под наблюдението на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

От Областната дирекция на МВР в Стара Загора отрекоха пред наш репортер да работят по такъв случай. От Окръжната прокуратура заявиха, че информация ще бъда дадена по преценка на административния прокурор.

Няколко часа след информацията за задържането от прокуратурата в Стара Загора съобщиха, че в сградата на РУО се извършават процесуално-следствени действия. Събират се доказателства за престъпление от общ характер.

Най-малко трима експерти са призовани за свидетели. Райна Калоянова – старши експерт по предучилищно образование, обясни, че служители на ГДБОП са влезли в сградата в началото на работния ден и са връчвали призовки. „Все още не знаем за какво става въпрос. Изнасят се документи. Аз и колегите ми сме призовани за свидетели“, каза тя. 

Разследващите смятат, че е оказван натиск върху директори на учебни заведения да сключват договори за доставка на закуски, канцеларски материали и ремонти, както и да се извършват проверки по фалшиви жалби. Предполага се, че партньор в престъпната схема е свързан с фирма за доставка на храна.

Димитрова бе отстранена през май 2022 г. Тогава самата тя обясни, че е уволнена дисциплинарно във връзка с извършени проверки през януари и с допуснати нарушения на директори на училища, без да разясни какво конкретно има предвид. Година по-късно – през юни 2023 г., тя бе възстановена на поста след обжалване пред Върховния административен съд, който я върна на поста.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече