Правят черен списък на калпави работодатели

0

Слагат преграда за провалени управители, за да не разсипват и фалират нови фирми и организации.

С промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел се създава нов Регистър на лицата, лишени от управленски права.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане от Министерството на правосъдие.

В момента България е в наказателна процедура за неизпълнение на Европейска цифрова директива за липса на подобна информация.

Данни

Регистърът ще съдържа електронна база данни с обстоятелствата, при които физическите лица са били лишени от права да бъдат управители, членове на Съвет на директорите, надзорен или управителен съвет. В него ще бъдат вписани хора, които са фалирали или са били шефове на дружества, обявени в несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори, предвижда проектозаконът.

Ще бъдат включени и лица, които са лишени да упражняват търговска дейност, както и такива, за които е установено с наказателно постановление, че не са изпълнили вменената им отговорност за създаване на запаси от нефт и нефтопродукти.

За лице, лишено от управленски права, се води дело в електронна форма. Вписването му в регистъра става въз основа на акт на съда или друг държавен орган.

Регистърът се води от Агенцията по вписванията и до него достъп имат съдът, прокуратурата и други държавни органи.

Достъп

Регистърът не е публичен, но всеки има право да попита и получи информация дали е вписан в него и какви са уличаващите го данни и документи. Такова право имат и наследниците на лицето.

Агенцията по вписванията служебно заличава от регистъра вписаното лице, когато е изтекъл срокът на лишаване от право на управление или лицето е починало.

Наказаният също ще може да подава заявление до агенцията за изваждане от черния списък.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече