Стотици семейства напускат северната част на Газа след предупреждението на Израел

0
  • Израелската армия е пуснала листовки над ивицата Газа с предупреждение жителите – около милион и 100 хиляди палестинци –  да напуснат незабавно района  и да се насочат към южните райони на анклава.

Макар че от „Хамас“ нарекоха израелското предупреждение „фалшива пропаганда“ и призоваха хората да не се вслушват в него, стотици семейства започнаха да напускат северната част на Газа. Те се придвижват както с моторни преводни средства, така и с камили, крави и магарета, има и такива, които вървят пеша.

ООН призова Израел да оттегли нареждането за евакуация, за да не предизвика хуманитарна катастрофа. 

Генералният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане и работа Филип Лазарини заяви, че заповедта на Израел да евакуира приблизително 1,1 милиона палестинци от северната към южната част на Газа в рамките на 24 часа е „ужасяваща“.

„Това само ще доведе до безпрецедентни нива на мизерия и ще тласне още повече хората в Газа в бездната“, посочи Лазарини и добави:

„Мащабът и скоростта на разгръщащата се хуманитарна криза са смразяващи. Газа бързо се превръща в адска дупка и е на ръба на колапса. Без изключение, всички страни трябва да спазват законите на войната. Хуманитарната помощ за цивилните трябва да бъде предоставена по всяко едно време“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече