Кирил Петков: ЕК е уведомена за исканията на протестиращите миньори и енергетици

0

Съпредседателят на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков заяви, че Европейската комисия е уведомена за исканията на протестиращите миньори и енергетици. Той заяви също, че когато ДПС и ГЕРБ се хвалят с положителни стъпки напред, те трябва да отбележат, че това всъщност е реформаторската програма на ПП-ДБ:

„Премиерът беше с урсула Фон дер Лайен във вчерашния ден. Има диалог, който тече непрекъснато, за да спазваме условията, които те искат като едновременно с това да покрием е и желанията и на протестиращите, и на българската енергетика като цяло.И господин Борисов, и господин Пеевски всеки ден излизат и се хвалят с някаква добра стъпка напред. Това е изцяло нашата реформаторска програма! Планът за възстановяване и устойчивост всъщност беше реформаторската програма, която ние зададохме. Когато виждаме и ГЕРБ, и ДПС да се хвалят с антикорупционния закон, който между другото ние го искахме от много време да се случва, това само ни радва.

Лидерът на ДБ Христо Иванов смята, че се прави всичко възможно за удовлетворяване на исканията на протестиращите: 

„Разпадане на правителството за всички е очевидно, че е изключително опасно. То не би могло да доведе до никакви решения, а само до още по-голямо задълбочаване на кризата. Ситуацията с миньорите се дължи преди всичко на факта, че много дълго време не са се решавали тези проблеми. Тези хора всъщност нямат яснота и то от много години, защото от години няма диалог с тях. Истината е, че има и пазарни възможности, и финансови средства, с които да се решат всички проблеми. В момента виждаме по-скоро експлоатиране на страхове, тласкане на хората по пътя към дестабилизацията, отколкото отговорно поведение“.

Според Христо Иванов е налично необходимото мнозинство за съдебната реформа и до 7-8 месеца можем да имаме нов главен прокурор и реформиран ВСС.

„Бих призовал политическите играчи, които се изкушават да клатят лодката, да не се увличат, защото много лесно тя ще се обърне и всички ще бъдем на дъното“, заключи той. 

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов допълни, че след местните избори от партията ще внесат в парламента още един законопроект, свързан с реформата в службите, която е наложителна, защото, по думите му, те – меко казано – не са ефективни. Атанасов заяви, че ще се търси широка подкрепа за реформата в службите и според него е необходимо да се приложи германският модел.

„Известно е, че нашите служби не са ефективни. Сливането на разузнаванията е много стара идея. Наложително е, по простата причина, че нашите две разузнавателни служби много често са в нездрава конкуренция помежду си. Не е добре, защото е хубаво да се събира на едно място и да се анализира информацията, а не от два канала да се изпраща информация на министър-председателя. Той не е анализатор. Германия – най-модерната държава – има единна разузнавателна служба“.

Атанасов влезе в задочен спор с министъра на отбраната Тодор Тагарев, който е противник на идеята за сливане на разузнавания, докато има война в Украйна като коментира, че такива решения се вземат именно в кризисна ситуация

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече