Президентът на Португалия потвърди подкрепата за присъединяването ни към Шенген

0

Президентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза разговаряха в Порто преди откриването на тазгодишната среща на държавните глави от групата „Арайолуш“, в която участват 14 страни членки от ЕС. 

Тази година се навършват и 20 години от създаването на групата „Арайолуш“, която носи името на португалския град, където през 2003 г. се провежда първата среща на върха в подобен формат.

Обща бе позицията, че както ЕС като цяло, така и страните – членки са изправени пред множество сериозни проблеми, породени от пандемията от коронавирус, войната на Русия срещу Украйна, енергийна и икономическа кризи и други. Справянето с тях изисква дългосрочна отговорна визия и последователни решения, основани на споделени принципи. Разменени бяха мнения за предизвикателствата пред ЕС, както и за развитието на Обединена Европа.

По време на срещата от страна на президента Марсело Ребело де Соуза бе потвърдена устойчивата подкрепа на Португалия за присъединяването на България към Шенгенското пространство. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече