НОВА СХЕМА: Нуждаещи плащали 600 лв. за банка кръв

0

Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, подбирала и привличала донори на кръв. Операцията е проведена на територията на Русе под ръководството на Прокуратурата.

Действията на служителите от ГДБОП започнали след информация за група, която координирала набирането на донори на кръв срещу заплащане. В рамките на разследването било изяснено, че участниците в престъпната схема ежедневно пребивавали на територията на болницата в Русе, за да предлагат на роднини на пациенти осигуряването на необходимото количество кръв.

При получено съгласие осигурявали подбран от тях донор със съответната кръвна група – обикновено със затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, който получавал за това и малка сума.

След  осъщественото „донорство“ от Центъра за трансфузионна хематология се извършвала заверка на издадената от болницата служебна бележка за даденото количество кръв за определен реципиент, която донорът връщал на съответния дилър, а той от своя страна я предавал на близките на болния срещу сумата от 300 до 600 лева за всяка банка в зависимост от кръвната група и резус фактор. 

Антимафиотите установили, че за осъществяването на престъпната схема организираната група „работела“ с предварително изготвени от тях списъци с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за следващо възможно – след 3 месеца.

Предприети са процесуално-следствени действия по отношение на трима участници в престъпната схема – обиск в условията на неотложност и претърсвания на три адреса. Иззети са четири тефтера и две тетрадки с изписани данни и кръвни групи на платените им жертви, множество визитки с техните телефони, картонче с пореден номер от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за конкретни пациенти, 4 мобилни телефона разпитани са свидетели.

След 24-часовото задържане, на тримата участници в организираната престъпна група е повдигнато обвинение и им е мярка за неотклонение „парична гаранция“.   

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече