Представители на протестиращите не се явиха на срещата с енергийния министър в ТЕЦ „Марица изток 2“

0

Министърът на енергетиката Румен Радев, неговият заместник Красимир Ненов и административното ръководство на ТЕЦ „Марица изток 2“ обсъждат на среща създалото се напрежение, протестите и блокадите на енергетиците и миньорите, недоволни от териториалните планове за плавен преход. На срещата в централата обаче дойдоха единствено административните ръководители на ТЕЦ-а.

Представителите на протестиращите, както и синдикатите лидери от КНСБ и КТ „Подкрепа“ не се отзоваха на поканата за разговори за решаване на казуса. 

След срещата министър Радев ще отиде на място при протестиращите – условието, което поставиха енергетиците и миньорите, за да разговарят с него. 

Вече повече от 24 часа те са блокирали магистрала „Тракия“, Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката.

Преди срещата с ръководството на ТЕЦ „Марица изток 2“ министър Радев каза:

„Трябва да има разговори. Без разговор няма как да се случат нещата. Трябва да поговорим с колегите също, да е ясно къде са притесненията основно. Защото аз чувам много, понякога и противречиви мнения. Да е такъв тип предприятие, пък друг тип предприятие, как да става. Цялата драма е, че не започнем ли да правим и наистина да действаме, а не само да говорим за преход, той не става изведнъж“.

Протестиращите са недоволни от плановете за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, чийто краен срок за предаване на Европейската комисия изтича. Ако не бъдат изпратени, рискуваме да загубим 3,5 млрд. лева, заявви вчера премиерът Николай Денков.  

В опит да потушат напрежението, министър-председателят и министърът на финансите обявиха, че централите ще работят до 2038 година. А миньори и енергетици, които решат да напуснат ще получат до 36 работни заплати. 

Министър Радев обяви, че искал да направят срещата в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“, за да могат да поговорят на място, където работят хората и да го направят в по-нормална среда.

Все пак след това ще посети магистрала „Тракия“ и ще се срещне с протестиращите, но е искал преди това да направят разговора в спокойна среда.

По-рано енергетиците и миньорите, които са на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково, обявиха, че продължават блокадите. Протестиращите обявиха, че няма да отстъпят и че предложеният план за справедлив преход за Стара Загора не ги устройва. Те поискаха представителите на властта да отидат при тях. 

Очаква се днес правителството да изпрати в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, тъй като крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича. До 31 декември всички държави членки трябва да ги одобрят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече