Уволниха училищен директор заради писани оценки на починала ученичка

0

Директорът на СУ „Найден Геров“ Диана Гавазова е уволнена дисциплинарно, а решението да я освободи от поста е на началника на Регионално управление на образованието Иванка Киркова. 

Припомням, че министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка в СУ „Найден Геров“, пълен одит на училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция „Организация и контрол“ в МОН. 

Повод за това бе скандалният случай за писани оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължавала с месеци и в нея са се включвали няколко учители. Според МОН основното съмнение е, че нарушението е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или, за да не се допусне разформироване на паралелката.

Пред Радио Пловдив Иванка Киркова уточни, че проверката, извършена от РУО, е потвърдила скандалните факти и това е дало основание за уволнението на директора. Обясненията, дадени от нея, „не се смислени и не са логични“. Според Киркова учителите, писали оценките, също заслужават наказание. Да бъде наложено такова вече е в прерогативите на назначения нов директор – Сашка Кръстева. 

Сред останалите нарушения е липсата на контролна дейност както от страна на ръководството на училището, така и от РУО, което тогава се ръководи от Антоанета Пакова. По думите на настоящия началник Пакова също подлежи на наказание. Още през месец март проверка в училището е установила 62% отсъстващи ученици. По нея е подаден доклад и назначена последваща проверка, която обаче въобще не е извършена. Допълнително от това – в продължение на две години не се правени графици на екипите за обхват. В момента Пакова е оглавява правна и административна дирекция в РУО, но поради навършването на пенсионна възраст е Иванка Киркова е дала предложение до министъра на образованието за пенсионирането ѝ. 

„Взела съм трудно решение, но съм убедена в правотата му, „защото тези практики минават всички граници“, категорична е Киркова. 

Според нея това компрометира целия механизъм за връщане на децата в училище. В тази връзка се подновяват постоянните проверки на присъствието за всички училища в най-голям риск. 

Освен направената вече проверка от РУО, скоро се очаква да излезе и подробната проверка на МОН по случая. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече