Надежда Нейнски: ЕК няма как да притисне Австрия за Шенген

0

Процесът по разширяването на ЕС беше загубил инерция и доверие. Аз очаквам, че през октомври или декември ще влезе Докладът по разширяването на ЕК и тогава ще се вземе решение по започването на преговори с Украйна и Молдова. Целият процес по присъединяване в ЕС отнема време, но волята на страните членки е много важна, че те ще стартират такава процедура. Надявам се след това да дойде времето и на Западните Балкани, защото тяхното изоставане е най-съществено.

Това каза в студиото на „Евронюз“ бившият външен министър на България Надежда Нейнски.

Никога не е било лесно. България изигра огромна роля в стабилността на Западните Балкани. Ние се държахме като страна от НАТО преди да влезем там. Показахме, че може да се разчита на нас и затова влязохме в НАТО и ЕС. Очевидно сега има дефицит на доверие по отношение на Шенген. Румъния има инстурменти за въздействие. Главен прокурор на Европейската прокуратура, зам-секретар на НАТО и т.н. Тези неща са важни. Ние сме изпълнили техническите критерии, но държавите имат вътрешен дневен ред. Председателят на ЕК няма инструменти да пресира Австрия и Нидерландия, за да ни допуснат в Шенген.

Тези твърди действия на Румъния предполагат да се движим в пакет. Трябва да имаме тесен контакт с колегите ни там. Защото, за да предприемеш рязка стъпка ти със сигурност имаш някаква стратегия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече