Едва 8% от българите имат повече от основни цифрови умения

0

Едва една трета от населението в България на възраст между 16 и 74 години има поне основни цифрови умения, а само 8 на сто от хората ги надвишават. Това са казва в оповестения от ЕК първи годишен доклад „За състоянието на дигиталното десетилетие на Европа“. 

В България неравномерното разпределение на цифровата инфраструктура в селските райони се нуждае от допълнително внимание. Обхватът на обществените цифрови услуги все още е нисък и затова са необходими целенасочени действия, особено за минимизиране на административния товар върху фирмите“, се казва в документа. Отбелязва се, че макар България да има нисък дял от IT специалисти – 3.8 на сто спрямо 4.6 на сто средно в ЕС, страната ни е с най-висок дял на жените, работещи в тази област – 28.9 на сто спрямо 18.9 на сто средно за Общността. 

В доклада се отправя препоръка към България да осигури цялостен подход на държавно ниво, с който да координира по-ефективно развитието, приложението и оценката на политиката на цифровото образование и да ускори допълнителното обучение на работещите.  

„България трябва да увеличи усилията си за инфраструктурата за свързаност, особено за разгръщане на 5G мрежата и гигабитовата свързаност“, е друга препоръка към страната ни. 

В доклада се отбелязва, че цифровата трансформация на бизнеса у нас е далеч зад останалите страни-членки и в това отношение се налагат съществени усилия. Посочва се конкретно, че трябва да се предприемат допълнителни действия за повишаване на цифровата интензивност на малките и средни предприятия, въвеждането на облачни компютърни услуги, Big Data („големите данни“) и изкуствения интелект. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече