МВР иска да свали промила за шофьори до 0,5

0

Главният секретар на МВР Живко Коцев ще настоява законът да бъде променен и шофьорите да носят наказателна отговорност, ако седнат зад волана с над 0,5 промила алкохол, а не както досега при над 1,2 промила. В интервю за Нова тв той изтъкна, че предложението ще бъде направено, тъй като тежкият пътен травматизъм нанася безпокойство в обществото.

„Да заимстваме от европейската практика. Прагът от 1,2 промила, до 1,2, над 1,2 е изключително голям. Моята позиция, е че въобще не трябва да се допуска да се употребява алкохол. Ще предложим 0,5% да е прагът за алкохол у водача, след това – подсъдимост. Експертна група ще предложи строги рестрикции“, категоричен е главният секретар. 

Комисар Коцев допълни, че ще настоява за явен и видим контрол на трафика, което означава пътните полицаи да бъдат извън служебните автомобили и да оказват помощ на участниците в движението.

„Трябва да има демонстративен и системен контрол, безкомпромисен към агресивните водачи и към употребата алкохол и наркотици. Случаите на досъдебни производства за изземване на коли са 438 за август, до момента за септември са 138 – значи мярката работи“, каза още той.

Главният секретар на МВР съобщи, че е приключила проверката за шофиране с превишена скорост на началника на Пето РПУ в Пловдив, който беше засечен да шофира със 102 км/ч в града. Решението дали той ще бъде освободен ще вземе министърът на вътрешните работи, но комисар Коцев ще настоява провинилият се да подаде оставка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече