Хеликоптер падна край Гърмен, опитват да извадят тялото на пилота

0

Правят се опити да бъде извадено тялото на пилота, който загина в инцидент със селскостопански хеликоптер край Гърмен, съобщава bTV. Теренът обаче е е труднодостъпен, което възпрепятства операцията.

Тялото трябва да бъде изнесено на носилка, тъй като до мястото не може да стигне линейка.

Според местни хора мъглата е една от причините хеликоптерът да се изгуби. По думите им малко след 7:30 ч. сутринта, когато машината излита, се чува шум от перките, но след това той спира.

Работи се по три основни версии за инцидента с хеликоптера, заяви Христо Христов, директор на „Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт“, цитиран от bTV.

„Може да е временна загуба на ориентировката във връзка с влошените метеорологични условия в района на полета – може би гъста димка, мъгла или не ниска облачност. Втората вероятна причина – това е технически отказ може би на двигател или системите за управление. Третата версия е влошено здравословно състояние на пилота по време на излитането“, обясни Христов.

И добави, че подобни машини нямат черни кутии, а разследването може да продължи до година.

„По международните стандарти такова разследване продължава до една година. Може и да се удължи, като се прави временен доклад“, коментира Христо Христов.

Машината изчезна от радарите в петък – на 22 септември, след излитане в 7:40 от игрището на Гърмен. Тя е трябвало да кацне в Цалапица, но така и не се е приземила. Сигналът за инцидента е подаден от колега на загиналия пилот.

След близо 8 часа търсене, хеликоптерът беше открит в землището на благоевградското село Гърмен – паднал в дере на около 1-2 км от мястото, от което е излетял.

Загиналият пилот е бил с над 40-годишен опит. Той е от Пловдив.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече