Зеленски благодари на България за решението за украинското зърно

0

Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарност към България, че не е удължила ограниченията върху износа на украинско зърно след 15 септември.

В социалната мрежа Х (Туитър) президентът Зеленски написа, че благодари на премиера Николай Денков и неговия екип, както и на българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност, смята Зеленски.

Ден по-рано унгарският министър на земеделието Ищван Наги каза, че страната му се е споразумяла с Румъния, Словакия и България забраната за внос на украинско зърно да продължи и след 15 септември. А ако няма одобрение от Брюксел за удължаване на мораториума, тези страни ще наложат едностранни ограничения, които ще засягат повече продукти от сегашните. 

Полша, Унгария и Словакия потвърдиха, че ще удължат забраната за внос на украински храни. Еврокомисарят по земеделие – полякът Януш Войчеховски подкрепя досегашните мерки. Румънското земеделско министерство заяви, че ще вземе решение след като се произнесе Европейската комисия. 

През април Европейската комисия постигна споразумение с Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия за ограничения върху вноса на украински селскостопански и хранителни продукти, през май обяви приемането на временна забрана по отношение на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Миналия месец от ЕК удължиха срока на забраната до 15 септември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече