Румънски евродепутат: Поведението на Австрия не може повече да продължава. Стига толкова!

0

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи призив  България и Румъния да бъдат приети в Шенген, без никакво по-нататъшно забавяне. Тя направи това по време на речта си за Състоянието на Съюза пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Председателката на Европейска комисия призова в прав текст в речта си България и Румъния да бъдат приети в Шенген незабавно:

„Искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането на мигрантиТе го доказаха, че са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да ги бавим повече“.

За същото апелираха и редица румънски депутати. „Затварянето на Шенгенското пространство за Румъния и България нарушава договорите, тъй като приемането им е заложено в тях“, заяви Дачиан Чолош от „Обнови Европа“:

„Провокиращото поведение на Австрия не може да продължава, стига толкова! Комисията си свърши работата, парламентът също, сега Съветът на ЕС трябва да разреши този голям проблем, за да не подкопаваме доверието на гражданите“. 

„През 2017-та година Жан-Клод Юнктер каза същото в тази зала, което и вие“ – така се обърна към фон дер Лайен евродепутатът от същата група  Влад Маруис Ботош. И добави:

„Оттогава минаха 6 години и от този момент всеки ден нашите граждани са изправени пред затворени врати. България и Румъния трябва да станат членове на Шенген до края на тази година, в противен случай ще бъде късно за тях, за вас и за всички нас, които все още вярваме в проекта на ЕС и всеки ден работим за него“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече