Борислав Цеков: В Конституцията на България ясно е записано, че бракът е между мъж и жена

0

Материята на брака в България е изведена на конституционно ниво. Съдът в Страсбург нито може да промени конституционния ред в България, нито може да задължи държавата да го промени„. Това обясни пред БНР Борислав Цеков, доктор по конституционно право. 

Той коментира казуса наЛили Бабулкова и Дарина Коилова, които са заедно от 14 години и са се оженили във Великобритания, но българските институции не признават брака им, защото е еднополов. Еврорейският съд се произнесе по техния казус.

  • Трайна практика на съда в Страсбург е, че материята на брака е въпрос на т.нар. свобода на преценка на държавите. Правят се опити с препоръчителен характер да се върви в посока на приравняване или въвеждане на т.нар. еднополови бракове. Но нищо автоматично и императивно за България не следва от това решение“

От българските власти зависи дали може да се въведе подобна форма на правна регламентация на еднополови връзки и на небрачна, но устойчива връзка– партньорство, поясни още той.

„Трябва да се държи сметка, че не може тази регламентация да наподобява бракаВ Конституцията на България ясно е записано, че бракът е между мъж и жена. Въпрос на политическа дискусия и на конституционно мнозинство е дали това положение може да се промени. 

Има една линия, която се следва от наднационални органи и институции, включително в ЕС, където се смята, че трябва постепенно да се унифицират правните  сестеми и социалната практика в държавите. Но в крайна сметка всичко се решава от суверенните държави.

България има всички аргументи за това, което е нашият конституционен ред и ако няма промяна в обществените нагласи и ново конституционно мнозинство – за друг конституционен ред, не може да се говори за никакъв натиск и той да бъде аргумент за конституционна ревизия“. 

В конституцията ни е заложено, при това по един солиден начин, членството в ЕС, коментира той искането на Соломон Паси и група интелектуалци за извършване на такава промяна в основния закон на страната ни. 

Заложено е по начин, който изключва провеждането на референдум да излизане от ЕС. Писал съм публикации по тази тема. Хубаво е да се консултират преди да предлагат, а не да се хвърлят фойерверки.

Още през 2005 година решихме въпроса с ЕС и с преградата за евентуални популистки опити да извадят България от цивилизования и свободен свят  и да ни запратят в някакви евразийски кюшета“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече