Васил Божков обяви, че ще работи за промяна на България

0

В първата си медийна проява след завръщането си от Дубай, Васил Божков обяви, че ще работи за промяна на България.Той заяви, че се е върнал в България, за да участва активно в политиката. Според него, държавата няма да се оправи, докато Бойко Борисов не бъде изваден от политиката.

Пресконеференцията беше чрез видеоконферетна връзка, тъй като – както на няколко пъти подчерта той, животът му бил застрашен.

Той потвърди, че е станал защитен свидетел по делото, по което твърди, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов.

По разпореждане на прокуратурата той и семейството му са с държавна охрана, назначена след показанията, които той даде малко след завръщането си от Дубай срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.  

Как го застрашават те и как е доказал пред разследващите, че преди 2020 година е плащал такса „спокойствие“, за да няма проблеми с хазартния си бизнес,  Васил Божков не каза. Позова се на следствената тайна. Не каза и какво е разказвал през американските власти след включването му в първото издание на списъка „Магнитски“ – отново защото нямал право.

По-обстоятелствен беше за намерението си да промени политически България. 

Първо обяви, че антиправителствените протести през 2020 година, на които се искаше и оставката на Иван Гешев, започнали след негово интервю. Едва след това – по думите на Божков, Христо Иванов акостирал на „Росенец“, а президентът Радев вдигнал юмрук срещу мафията, която именно той пръв посочил, определяйки я като хунта.

Освен Борисов, Васил Божков ще работи извън политиката да остане и Делян Пеевски, а ако можело и партиите, управлявали до 2020.

Домашният арест нямало да му попречи, увери той. 

„Тук има едно огромно мълчаливо мнозинство – 60%, които са промити от Борисов, че нищо не зависи от тях. Има едни 4%, които не подкрепят никого. Трябва да убедим тези хора, че трябва да се събудят“, каза Божков.

Той беше баше категоричен, че се е върнал доброволно унас, за да работи за тази промяна, а не защото Иван Гешев е бил сменен, а  Алексей Петров  – убит.

„Разчитам на мълчаливото мнозинство, разчитам на тези, които гласуваха с „не подкрепям никого“. Ще се опитам да направя обединение на всички политически сили, които са против статуквото, да вземем властта, да извадим Борисов и  всички партии на статуквото от политиката, да променим страната, и да стане едно нормално място за живеене“.

Божков уточни, че в политическите му планове не влиза участие на партията му „Българско лято“ в предстоящите местни избори.

На въпрос какви са очакванията му за развоя на трите дела, по които е обвиняем и на делото за изнудване, по което е защитен свидетел, Васил Божков отговори:

„Как ще завърши делото срещу Борисов, Горанов и Арнаудова, не мога да кажа. Всичко зависи от Прокуратурата и Следствието и после от съда. Обвиненията срещу мен са напълно измислени. Аз не съм виновен за нищо, не съм извършил никакви престъпления. Затова спокойно чакам делата, ако въобще се стигне до съд. Така ще завърши всичко“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече