Рибари на нов протест – настояват за достъп до залива Болата

0

Тази събота рибари от крайморска Добруджа организират пореден протест. Тяхното недоволство е продиктувано от ограничението да пускат лодки в морето през залива Болата, както са го правили десетки години. Рибарите изразяват негодуванието си и от констативните протоколи и актове, които ги грозят, ако нарушат това ограничение.

Миналата събота рибарите отново протестираха, като затвориха за около 40 минути пътя от село Българево към нос Калиакра. Тогава те дадоха на ангажираните по проблема институции срок от една седмица за реакция. След като не получиха такава, утре те са готови да блокират международния път 1-9, свързващ Варна с ГКПП „Дуранкулак“.

От години заливът Болата е пресечна точка на спорове, забрани, ограничения и институционални противоборства. От едната страна стоят онези, които искат заливът да бъде изцяло лишен от посещение на плажуващи, от втора са тези, които искат да бъдат ремонтирани брегоукрепителните съоръжения, за да се запази във вида, в който е и до момента, а от трета страна са местните хора, които искат да имат правото да ползват този плаж, защото е единствен в околността и е от огромно значение за туристическия бранш.

Насред целия този хаос се намесват и рибарите, които настояват за едно – да влизат в морето през залива така, както са влизали техните бащи и дядовци. Според рибарите това е единственото възможно, безопасно и безплатно място на север от Варна.

Снимка: БГНЕС

Напрежението ескалира в края на август, когато Анастас Ангелов от Българево, ангажиран с риболов от 40 години, бива извикан в полицията за обяснения и му се издава констативен протокол, че автомобилът му при пускане на лодката в морето е навлязъл върху пясъчната ивица. 

„В последно време зачестиха актовете, които се опитват да ни съставят, защото си пускаме лодките от залива Болата. Ние там сме си пускали лодките от години. С годините заливът се затлачи с пясък и сега се налага да преминаваме през пясъка. Нашето искане е за нас да се отдели едно местенце в ъгъла, откъдето спокойно да си пускаме лодките, да предаваме нашите умения на синовете, на внуците ни. Ние се чувстваме като изгонени. Българево има най-голямата брегова ивица, а нямаме едно местенце, откъдето да си пускаме лодките свободно“, коментира Ангелов.

Места за обществено ползване за пускане на плавателни съдове на север няма, категоричен е и любителят рибар от Балчик Виктор Лучиянов. Единственото такова е в курортния комплекс „Златни пясъци“, което обаче е платено и твърде скъпо за обикновения риболовец. 

„Там пускане на една лодка струва 40-50-60 лева на ден. Обикновеният риболовец няма никакъв шанс да си пусне лодката“, подчертава Лучиянов.

По думите му проблемът с влизането на лодки през залива Болата е започнал преди 3-4 години, когато централната власт в София по необясними за него причини им отнема това право. 

„Този залив е единственото място на север от Балчик, даже на север от Варна. (…) Тази година еманацията на нетърпимостта от страна на ековластите, на екотуристите стигна до там, че се стигна до саморазправа с местните, които си пускаме лодките.“

Актовете са в размер между 1000 и 3000 лева, уточнява Лучиянов и прави паралел с въздействието на туристите.

„На онези, които живеем тук, които винаги сме ползвали залива за лодки, ни беше създадено пълно ограничение. В същото време т.нар. екотуристи превърнаха залива Болата от перлата на крайморска Добруджа – в екотоалетна. Така се шегуват местните. Там има разположени каравани с амбулантни търговци, кемпери, фургони, палатки. Всички тези елементи на екотуристите са разположени върху самия пясък. Разбира се, това за екоминистерството не представлява никакъв проблем. За тях са проблем само онези рибари, които си пускат в края на пясъчната ивица лодките.“

Снимка: Мая Щърбанова, БНР

Затова и утре, 9 септември, рибарите организират нов протест от 10.30 часа. Този път ще го проведат на международния път 1-9 на кръстовището при първия вход за Каварна. Очаква се местните рибари да бъдат подкрепени и от колегите им от още пет области. 

Основните им искания са три – да се възстанови или изгради наново старият хелинг, което ще отнеме по-малко от 1% от пясъчната ивица и да се прекрати практиката за глобяване на рибарите. Второто изискване е да се спре паркирането върху пясъчната ивица на автомобили, кемпери, каравани и други, като се обособи буферен паркинг за туристите. И последното им искане е да се изградят хелинги и слипове по Северното Черноморие, защото такива към момента изцяло липсват. 

Ако и този път няма реакция, протестиращите са готови да поискат оставката на министъра на околната среда и водите, защото:  

„Той не иска да чуе хората. Той иска да чуе само т.нар. екоактивисти. Той не иска да чуе местните общности. За него ние не съществуваме. Затова ще му поискаме оставката, пък може да започне да чува.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече