Около 350-400 лева са необходими за подготовката на първокласник

0

Около 350-400 лева са необходими за подготовката на първокласник тази учебна година, коментира пред Радио София общинският съветник в Кюстендил Огнян Атанасов. Това включва пособията и спортният екип за физкултура, уточни той.

По думите му, все по-често в книжарниците виждаме тетрадки, които са с по 20 листа, а това според него се прави, за да могат търговците да „си играят“ с цените.

„Виждам, че има тетрадки с 20 листа и тетрадки с 56 листа. Като видите тетрадка, която да е под 1 лев, обикновено е от 20 листа, като видите тетрадка между 1-1,50 лева обикновено е от 40 листа, а 1,50-1,80 лева са от 56 листа. Много родилите не обръщат внимание. Това е чисто търговски трик – отиват и взимат най-евтината тетрадка, която е с 20 листа“, обясни Огнян Атанасов.

Той добави, че тази година оборудването на ученика с всички пособия – тетрадки, блокчета за рисуване, химикалки, моливи, пластелин и др., но без несесер, излизат около 100-110 лева.

„Това е без помагалата, които се купуват отделно и всеки учител има предпочитания към някое помагало“, допълни Атанасов.

По думите му не е необходима пълна дигитализация на пособията – по-добрият вариант според него, е хибридният.

„Да ги има и хартиените, и дигиталните пособия, защото само дигитални умения, сами виждате, че има много хора, които са без основно образование, но боравят с мобилни телефони, социални мрежи, т.е. те имат някаква дигитална грамотност, но само дотам“, каза общинският съветник в Кюстендил.

Според него държавната помощ от 300 лева за част от учениците до голяма степен ще покрие нуждите на първокласниците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече