Целувката, която скандализира света

0

Една скандална целувка разтърси като мощно земетресение Испания и е напът да доведе до дълбоки реформи в обществото.

На 20 август Испания спечели финала на Световното първенство по футбол при жените като победи Англия с 1:0. Успехът предизвика всеобща еуфория, тъй като за първи път отборът става световен шампион. По време на церемонията по връчването на медалите испанските футболистки бяха поздравени от Рубиалес с голяма прегръдка и целувка по бузата. Но Дженифър Ермосо той целуна по устните.

Първоначално случката предизвика сериозна реакция в социалните мрежи, тлеещото социално напрежение от неравенството между половете в Испания избухна в протести в подкрепа на Ермосо.

Рубиалес се извини и каза, че целувката е била грешка. По-късно обаче защити действията си като заяви, че целувката е била „спонтанна, взаимна, еуфорична и със съгласие“.  Рубиалес отказа да подаде оставка и каза, че „ще се бори докрай“. Освен това се обяви за жертва на лов на вещици от страна на „лъжефеминистки“.

„Толкова сериозно ли е, че трябва да напусна, след като свърших отлична работа за испанския футбол? Не, няма да поддам оставка! Няма да се оттегля!“

По-късно същия ден Ермосо сподели в социалните мрежи, че целувката не е била взаимна.  „Чувствах се уязвима и жертва на импулсивно, сексистко, не на място действие без каквото и да е съгласие от моя страна“, каза футболистката. „Просто казано, не бях уважавана.“

Рубиалес беше сериозно критикуван от политици и спортни организации. Испанската прокуратура започна разследване дали инцидентът е равносилен на сексуално посегателство, което може да докара на Рубиалес до четири години затвор. ФИФА отстрани испанеца принудително за 90 дни и му забрани да извършва всякакви дейности, свързани с футбола. Испанският министър на спорта Мигел Исета заяви, че е свършено с дискриманицята на жените в спорта.

„Край, без повече дискриминация към жените и пречки пред тях да се реализират в спорта. Свърши се, но за съжаление това е благодарение на инцидент, до който изобщо не трябваше да се стига. Свидетели сме на истинска социална и спортна революция, която ще направи страната ни по-добра.“

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, изрази своята солидарност с Джени Ермосо. Той  заяви, че се надява този случай да „бележи повратна точка“ в света на спорта, където жените „продължават да бъдат подложени на сексуален тормоз и злоупотреба“. Говорителят му Стефан Дюжарик беше категоричен:

 „Колко е трудно да НЕ целунеш някого по устните? Не виждаме индикации случилото се да е било по съгласие. Има сериозен проблем със сексизма в спорта и призоваваме испанското правителство да го реши като зачете правата на всички жени спортисти.“


Испанският министър по въпросите на равенството Ирене Монтеро определи случилото се като „форма на сексуално насилие, от която жените страдат всекидневно и която досега е била невидима“. По думите й мъжкият шовинизъм в Испания е „системен“, а при инцидента с Рубиалес се е проявил в най-лошата си форма.

„Като казваме, че обществото ни продължава да е сексистко, не виним никой мъж конкретно, а признаваме, че мачизмът и неравенството между мъжете и жените е структурна реалност. И ние сме длъжни да вземем мерки, за да прекратим това неравенство.“Според министър Монтеро все пак в испанското общество се забелязват наченки на осъзнаване колко сериозен е проблемът. „Бабо, разкажи ми как твоят отбор спечели Световната купа“, гласи илюстрация, публикувана в социалните мрежи от Миса Родригес от националния отбор. Бабата отговаря: „Ние не просто спечелихме Световната купа, малката. Спечелихме много повече.“ Лозунгът „Se Acabó“ – „Свърши се“ – е напът да се превърне в испанския вариант на #MeToo – движението срещу сексуалния тормоз, което започна през 2017 г. в САЩ.

„Фактът, че господин Рубиялес и хората, които го подкрепят са малцинство, показва, че испанското общество започва да се осъзнава. Все повече мъже си казват – не искам да съм като него.“

Футболистките от националния отбор на Испания казаха, че няма да играят, докато ръководството на федерацията не бъде сменено. А това не е първият път, в който испанските футболистки имат проблем с ръководството си. През 2022 г. 15 от тях отказаха да играят за отбора. Причината беше треньорът Хорхе Вилда, който беше обвинен за подхода си към тях. Преди идването на Вилда през 2015 г. друг треньор беше принуден да подаде оставка, след като 27 години е заемал тази позиция на фона на оплаквания за унизително отношение.

Сега обаче ситуацията е различна. Футболистките получават широка подкрепа, а капитанът на националния отбор Алексия Путеяс призова за мащабни промени в спорта.

„Въпросът е, че всички искаме едно и също – да имаме уважение в професията си, както има от години и продължава да има, към мъжете във футбола. Борим се за това. Моето поколение трябва да играе и други роли, не сме само спортистки, за да го постнигнем, но това е завещанието, което искаме да оставим на следващите поколения. В крайна сметка трябва и институциите да си свършат работата, защото не можем постоянно да пилеем енергия по други неща, по осигуруване на по-добра инфраструкрута, съоръжения и т.н., а да сме концентрирани в това, което правим, в играта ни, в мачовете.“

Лъвиците от английския национален отбор по футбол, които изгубиха от Испания на финала, излязоха с изявление в подкрепа на Ермосо и осъдиха остро поведението на Рубиалес. Ела Туун от английския национален тим подчерта, че подобни инциденти са напълно неприемливи.  

Подкрепяме Джени Ермосо и испанския национален отбор и дано се постъпи както е редно. Надяваме се, че подобни неща няма да се случват повече, защото след края на първенството говорим за това всеки божи ден, вместо да хвалим испанските за успеха им и да отбележим колко далеч е стигнал женския футбол.“Лора Бейтс, основателка на платформата „Всекидневен сексизъм“ казва, че този случай е изпратил ужасяващо послание. И то не важи само за Испания. „Няма значение кой си и какво си постигнал, дори на самия връх на кариерата си, дори с всички доказателства и свидетели: ние пак ще те смажем, ако се осмелиш да се изправиш срещу един могъщ човек“, казва тя. „Не става дума само за целувка, а за много повече“, казва Семра Хънтър, журналистка от Би Би Си. „Това е отражение на случващото се в обществото и на това как сексуалният тормоз, женомразството и мачизмът са били нормализирани твърде дълго“. Френската министърка на спорта Амели Удеа-Кастера изрази надежда, че случаят ще помогне на обществото да съзрее.

„Всички сме шокирани и дори малко озадачени от цялата история, защото сякаш Луис Рубиялес е единственият човек в света, вероятно и майка му, които не осъзнават какво се е случило. А случилото се е недопустимо не трябва да позволяваме да се повтаря. И то е дело на лидер на федерация, човек, който трябва да дава пример в изключително популярен и гледан спорт. Поведението му не може да се толерира.“

 Случаят с Джени Ермосо напомня на 2019 г., когато след двубой българският боксьор Кубрат Пулев целуна репортерката Джени Суши, докато тя му взимаше интервю. Тогава реакцията в България не беше еднозначна и много хора защитиха Пулев.

В България липсва изследване на броя на хората, които са подложени на сексуален тормоз на работното си място. Но по данни на Statista от 2019 г. в Германия и Великобритания това се е случвало на около 20-30% от жените. А в  Испания процентът е най-голям – две трети от испанките някога през живота си са били обект на сексуален тормоз на работното си място. При една трета от тях това се е случило и през последната една година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече