Денков: Атаките от президентството започнаха още преди съставянето на правителството

0

Не съм се срещал с Алексей Петров, освен на срещи с десетки хора, на които той е присъствал. Но искам да кажа нещо друго – особен опрез последните дни се говорят много неща, които нямат никакво съществено отношение към това какво ще промени живота на хората. Това, което има значение, са законите, които се приемат, какви решения взима МС, какъв ще е бюджетът за 2024 г., – това няма нищо общо с дискусиите в последните дни.

Това каза премиерът Николай Денков пред БТВ.

„Атаките от президентството започнаха още преди да бъде съставено правителството – да припомним как беше връчен мандатът, да припомним призивите това правителство да не се състави – през цялото време от президентството има активни опити да не бъде сформирано, а след това и свалено това правителство. Защо е така, е тема за сериозен разговор, но се ползва всеки повод да се компрометира правителството. Бяха ползвани и редица неверни аргументи – примерно, че мотивите ни са политически при искането на оставка на главния секретар – не е вярно, всички те са професионални. Именно заради тях Петър Тодоров сам си подаде оставката, защото знаеше, че има проблем. Сега Калин Стоянов иска да работи със свой екип – покажете ми едно политическо назначение – всички, които са назначени там, са хора от системата, от ГДБОП, заместници на досегашните ръководители“, обясни Денков.

Относно твърденията за участието на Алексей Петров в преговорите за съставяне на правителство, премиерът коментира:

„Не знам за разговори с участието на Алексей Петров, даже не ме интересува особено. Мислейки за Божков, за Алексей Петров, стигнах до извода, че това са хора от миналото – това са хора, които не познавам, както и хората в кабинета не ги познават. Никой не е идвал да ми казва „Аз се виждах с Алексей Петров, той иска нещо, обещавали сме му нещо“ – никога не съм участвал в такъв разговор.

Интересува ме този списък от закони, които заедно с Лена Бориславова, с Десислава Атанасова, с Никола Минчев, сме направили – да се реализира в НС. Този списък от МС с решения, които ще помогнат за намаляване на катастрофите по пътищата, кражбите по домовете и кражбите на коли – това ни е в правомощията.

Смятам, че съвсем умишлено се вадят тези сенки от миналото, за да се попречи да е ясно какво правим в момента“.

„Наместваме пластове в момента, които не можеха да се наместят досега.

Например, от служебното правителство видяхме, че то има лукса да работи по някои от темите, и да не работи по други, изключително важни, но стоят под радара на медиите. И когато влезеш, се оказва, че нищо не е свършено. Досега, например, не е ставала дума за законите за пране на пари и борбата с тероризма. Една година след като е имало преглед на проблемите, има доклад по темата, откриваме, че нищо не е направено. Сега за два месеца ние трябва да компенсираме промени в закони и наредби, координация между институции, която липсва – ето това са неща, с които се занимаваме“, добави премиерът. „Атаките от президентството няма да спрат. След като месеци наред не им обръщах внимание, казвах, че искам мир, за да може да работим, се оказа, че другата страна не иска мир, а война. Добре, на мен война не ми трябва, нужно е да работим спокойно“, каза още министър-председателят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече