Омбудсманът настоява да бъдем информирани кои лекарства влияят върху тестовете за наркотици

0

Хората трябва да бъдат информирани кои лекарства биха могли да дадат ефект при провеждането на тест за наркотици.

Това мнение изрази пред БНР националният омбудсман проф. Диана Ковачева.

Според нея освен основния проблем – „бавните, нечувствителни тестове, при които процентът на грешка е около 20„, се откроява и друг – липсата на официален списък с лекарства, които биха оказали влияние върху пробите.

„Проблемът не е никак нов. Отдавна трябваше да бъде намерено решение от страна на институциите. Проблемът се разраства и все повече са сигналите и тревогите на хората.“

Решение може да бъде както официален списък, така и включването на предупреждение в самата листовка на лекарството, отбеляза Ковачева.

Не е вярно, че хората могат да се информират кои са тези лекарства. Аз самата съм питала в аптеките. Оттам не се ангажират с такова мнение. Това означава, че човек не може да е сигурен, когато пие едно лекарство дали когато го спрат за проверка, той ще бъде жертва на неверен резултат от теста и съответно да понесе всички санкции„, коментира националният омбудсман в предаването „12+4“.

Шестмесечният период за тестовете е прекалено дълъг, заяви Ковачева. Човек с положителна проба през този период не може да шофира и ако това е свързано с професията му, то той не може да работи, посочи омбудсманът.

Относно критиките си срещу промените в Закона за енергетиката и предстоящата либерализация на пазара на електроенергия Диана Ковачева потвърди мнението си, че битовите потребители не са достатъчно защитени и „никаква информационна кампания на този етап не е разгърната“.

Юридическите лица, които преди няколко години излязоха на свободния пазар, също срещнаха много затруднения, припомни Ковачева. По думите ѝ „цените са трудни за хората в момента, особено след високата инфлация и всяка рязка промяна може да доведе до нестабилност“. 

Всички предложения не са достатъчно съобразени с интересите на потребителите и настоявам да бъдат преосмислени.“

Проф. Диана Ковачева изрази и очакване да се приемат промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира унизителното отношение към жертвите на насилие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече