Директорът на Британския музей се оттегля от поста си след установената кражба на ценни предмети

0

Директорът на Британския музей Хартвиг Фишер обяви, че ще се оттегли от поста си след установената кражба на ценни предмети от поверената му институция.

В направено изявление Хартвиг Фишер заяви, че е очевидно, че музеят „не е отговорил изчерпателно както трябва“, когато му е било казано за кражбата през 2021 година. Той освен това оттегли отправените от него забележки към търговеца на произведения на изкуството, който първи предупреди шефовете на музея.

Миналата седмица музеят обяви, че е уволнил член на персонала след съобщения за „липсващи, откраднати или повредени“ съкровища. Нито един от предметите, които датират от 15-ти век пр.е. до 19-ти век от н.е. не е бил излаган наскоро и те са били съхранявани в склад предимно за академични и изследователски цели.

Тогава Фишер защити разследването на музея през 2021 година казвайки на търговеца на антики Итай Гардел, че „всички предмети са осчетоводени“. Сега Гардел коментира, че Фишер е постъпил правилно като е подал оставка и приема извинението му.

Председателят на попечителите на музея, бившият министър на финансите Джордж Озбърн, заяви пред медиите, че оставката на Хартвиг Фишер е била приета, но изтъкна, че „никой никога не се е съмнявал в неговата почтеност, отдаденост на работата и любов към музея“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече