Васил Божков беше очаквано задържан на летище „София“ след завръщането му от Дубай

0

След три години и половина укриване от правосъдието Васил Божков се върна в България. Бизнесменът съобщи тази сутрин от профила си във Фейсбук, че пътува от Дубай към София.

Два часа след като пристигна на летище София, Божков беше отведен от служители на Съдебна охрана с белезници, а от прокуратурата съобщиха, че е задържан за 72 часа.

За малко той беше задържан на летище „София“ от полицията, след това от прокуратурата съобщиха, че полицейското задържане и станало прокурорско и че след като бъде прегледан в МВР болница бившият хазартен бос ще се срещне със следователите. По две причини  – да му бъде предявено обвинение, но и да бъде призован като свидетел.

За малко той беше задържан от полицията, след това от прокуратурата съобщиха, че полицейското задържане е станало прокурорско и че след като бъде прегледан в МВР болница бившият хазартен бос ще се срещне със следователите. По две причини  – да му бъде предявено обвинение, но и да бъде призован като свидетел.

Според известното дотук обвинението ще е за държане и отчуждаване на културно – исторически ценности, а делото, по което ще дава показания като свидетел е, че е бил рекетиран от бившия финансов министър Владислав Горанов да плаща, за да не бъде закачан бизнеса му, а парите – чрез пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, отива ли при експремиера Бойко Борисов. По тези твърдения на Божков миналия март тримата бяха в ареста за 24 часа, но излязоха без обвинения, защото бяха задържани от МВР, а не от следователи. Все пак прокуратурата образува досъдебно производство, но до днес то беше замразено, поради невъзможност бившият собственик на Левски да бъде разпитан.

Защо санкционираният по закона Магнитски бизнесмен реши да се върне точно днес, обясни адвокатът му Стоян Баумайер, който пътува с него от Дубай:

„Защо той не се върна през тези две години от момента на решението на Върховния съд? Защото той нямаше право да напуска Обединените арабски емирства от съображения за сигурност. Получихме разрешението завчера, на 23 август, от Генералната прокуратура и първият възможен полет беше днес“.

„Неговите мотиви да се върне са да изчисти името си пред съда“, настоя Баумайер и добави:

„Много моят клиент е в отлична форма в добро здраве, тренира всеки ден“.

Какво предстои сега – след прегледа в МВР и разпит в прокуратурата – повдигане на обвинение и преценка дали да се иска постоянен арест за Васил Божков. От прокуратурата твърдят, че ще искат. И ако не бъде уважено, ще бъдат активирани и другите дела срещу бизнесмена – т.нар. „хазартно дело“, от което започна всичко и за насилствени криминални действия .

През лятото на 2020 г. той беше разследван и за опит за държавен преврат по обвинение, че финансирал протестите срещу тогава  – главния прокурор и премиер – Иван Гешев  и Бойко Борисов.

Васил Божков беше един от първите трима българи, заедно с Делян Пеевски и Илко Желязков, попаднали в първия списък „Магнитски“. Там за него пише, че той е „български бизнесмен и олигарх, няколкократно подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта . Божков планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.

Във връзка с тези твърдения  във второто издание на списъка  „Магнитски“  попадна и бившият финансов министър Владислав Горанов

Наскоро той призова Божков да говори и декларира, че не притеснява от това, което има да каже.

В невинността си е сигурен и хазартният бос, който чрез адвоката си и днес потвърди това. А в интервю за предаването Политически некоректно в края на януари 2021 година беше категоричен – „Не съм давал подкупи, мен са ме рекетирали. Не съм си осигурявал спокойствие, а съм си осигурявал съществуване.

Екипът на Божков призоваха медиите да следят през следващите дни профила му във Фейсбук, където той ще казва това, което има да казва.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече