Президентът за исканата оставка на главния секретар на МВР: Това е чистка!

0

Президентът Румен Радев смята, че мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция.

„Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления“.

Това се казва в позиция на президентската институция във връзка с предложението на МС за освобождаване на главния секретар на МВР, оповестена от прессекретариата на президента.

„Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме промянат“ от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР“, допълва държавният глава.

Радев казва още, че българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели.

„Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР“, твърди президентът.

Държавният глава счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените“, пише още в позицията му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече