Иван Сотиров: София се е превърнала в съветско-руски гробищен парк

0

„Не смеят, никой политик от управляващата коалиция, некоалиция или сглобка, никой от лидерите не смее да вземе ясна и категорична позиция и ангажимент, че монументът ще бъде демонтиран.“

Това заяви относно съдбата на Паметника на съветската армия Иван Сотиров, политически наблюдател и анализатор, бивш заместник-председател на СДС и бивш депутат.

1993 г. имаше такава процедура и ако правителството на Беров не беше изпратило полиция да спре работите по демонтажа, паметникът щеше да бъде премахнат. Това мнозинство е от три месеца на власт и „паметника можеше да го няма, ако имаха куража да вземат ясна и категорична позиция“.

Виждаме прехвърляне на топката, коментира Сотиров в предаването „12+4“. Според него от поведението на областния управител и на правителството е видно, че преместването се отлага за след изборите, затова „сега е моментът да бъде упражнен граждански натиск“.

„Ако те не го направят преди изборите, след изборите съм скептичен, че ще се случи нещо.“

Снимка: Ани Петрова

По думите му присъствието на този паметник е „унизително за националното достойнство“ и „белег на колониална зависимост“, защото доминира над националните символи, докато същевременно нямаме мемориал на български владетел.

София се е превърнала в съветско-руски гробищен парк – и улици, и монументи.“

Иван Сотиров изрази мнение, че има страх както на българските институции, така на партии, които се заявяват като евро-атлантически.

„Сега виждаме, че тези хора в разрез и с националното достойнство, и с евро-атлантическите приоритети, продължават да се съобразяват и да треперят – да не им се скара руският посланик или от Москва да не им направят забележка, или да не загубят вот на т.нар. русофили.“

Няма как да искаш да се харесваш и на едните, и на другите – и на тези, които искат премахването, и на тези, които искат запазването на паметника, изтъкна той.

„Има линии, които не се погазват.“

„Ако искаме да бъдем като ЕС единни, трябва да имаме и еднаква оценка за историята и престъпленията„, подчерта Сотиров във връзка с днешния общоевропейски ден за почитане на паметта на жертвите на тоталитарни режими.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече