Септември се предвижда въвеждане на електронна рецепта и за антибиотиците

0

Предвижда се през септември да бъде въведена електронна рецепта и за изписване на антибиотици, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той присъства на отбелязването на Деня на спасението, в който се почита паметта на медици, пожарникари, полицаи и доброволци, загубили живота си при спасяване на пострадали.

Възможността за електронно предписване на антибиотици е разработена, предстои технологично прецизиране и се очаква осъществяването му, каза министър Хинков, цитиран от БТА. Той допълни, че е разговарял с председателя на Българския лекарски съюз и „тяхното искане е да има верификация и от страна на аптеките, и от страна на лекарите, което е достатъчно“. 

През миналата година започна изписването на електронни рецепти, направления за преглед при специалист и за хоспитализация. Остана в сила възможността за изписване на някои медикаменти и на хартиена – бяла рецепта.

В началото на тази година започна и електронното изписване на протоколите за отпускане на медикаменти за скъпоструващо домашно лечение, които се заверяват от Районните здравноосигурителни каси.

Така отпада задължението на пациентите да посещават здравните каси и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпадна и ангажиментът им да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти.

Вече е въведено и електронно изписване на жълти и зелени рецепти, които съдържат терапии с медикаменти, в чийто състав има наркотични вещества.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече