Москва няма да доставя части за военна техника на България

0

Москва спира доставката на резервни части за военна техника за неприятелски държави, включително България. Мярката е в отговор на прехвърлянето на руска и съветска военна техника в Украйна:

„По-конкретно, на предприятия се отнемат лицензи за право на ремонт на военна техника руско/съветско производство. Например на редица предприятия, разположени в България и Чехия, са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери тип Ми“, каза Дмитрий Шугаев, ръководител на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия по време на форума „Армия-2023“. 

Прекратява се и доставката на резервни части и компоненти за авиационна и друга техника от руско/съветско производство, разположена в неприятелски страни“, каза още Шугаев. 

Той отбеляза, че ведомството следи отблизо фактите за трансфер на руска военна продукция в трети страни и предприема мерки, „засягащи не само военно-техническото сътрудничество с недобросъвестен купувач, но и изграждането на отношения на политическо ниво“. 

В съответствие с този документ вносителят „поема задължения да не прехвърля получените продукти в трети страни без официалното съгласие на руската страна“, уточни ръководителят на отдела.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече