Арестуваха трима българи във Великобритания, смятат ги за руски шпиони

0

Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрение за шпионаж в полза на Русия, предаде Би Би Си. Те са арестувани през февруари в рамките на голямо разследване, свързано с националната сигурност на Великобритания. На тримата арестувани са повдигнати обвинения.

Тримата български граждани са обвинени и за притежаване на документи за самоличност, които са възнамерявали да използват неправомерно, знаейки че са фалшиви. Става въпрос за паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Би Би Си разкрива и имената на задържаните.

Според медията това са Орлин Русев на 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк и Бисер Джамбазов на 41 г., от Хароу, северозападен Лондон и Катрин Иванова на 31 г., живееща на същия адрес в Хароу.

Тримата са живеели от години в Обединеното кралство, като са се занимавали с различни професии и са обитавали различни адреси, най-често в покрайнините на градовете.

Орлин Русев има история на бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и работи три години в областта на финансовите услуги.

Според неговия онлайн профил в социалната мрежа LinkedIn по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев, чийто последен адрес е крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, твърди, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Другите двама задържани българи – Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са двойка и са живеели на един адрес. Във Великобритания живеят от около 10 години.

Твърди се също, че Бисер и Катрин са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с „културата и нормите на британското общество“.

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон по време на последните избори.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари.

Преди четири години колегите от Радио Стара Загора правят интервю със задържаните на Острова Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които разказват за създадената от тях Българска социална платформа, с цел подпомагане на наши сънародници в Лондон с курсове по английски език, както и помощ за набирането на документи, необходими за живот и работа във Великобритания.

Пред БНР те обясняват, че с личен пример и доброволен труд искат да покажат, че хората трябва да си помагат безкористно, защото това ще помогне на българската общност да поддържа един добър имидж във Великобритания.

Джамбазов и Иванова са убедени, че доброто владеене на езика може да осигури на всеки чужденец много по-добро качество на живот и може да извади българската общност от общоприетия й имидж на ниско квалифицирана работна ръка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече