Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвинение на президента на босненската Република Сръбска

0

Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвинение на президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик за неизпълнение на решенията на върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит. Обвинителният акт е предаден на съда на Босна и Херцеговина, съобщиха от прокуратурата.

С указ Мирослав Додик обяви, че решенията на върховния представител в Босна и Херцеговина вече не се спазват в тази част на държавата. А по-рано, в края на юни Република Сръбска обяви, че спира да прилага решенията на федералния Конституционен съд, докато парламентът на Босна и Херцеговина не приеме Закон за Конституционния съд и по този начин не отстрани чуждестранните съдии в него. В началото на юли върховният представител Кристиан Шмит спря напълно цялата законодателна процедура около тези антидейтънски ходове на босненския сръбски парламент и криминализира неспазването на решенията на върховния представител, като наказанието може да бъде до пет години лишаване от свобода.

Дейтънското мирно споразумение дава широки правомощия на върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина, включително да налага закони или да уволнява официални представители или държавни служители, които подкопават крехкия следвоенен етнически баланс.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече