НАП припомня: От 1 август се увеличава размера на задължителната здравна вноска

0

От 1 август 2023 г. се увеличава размерът на задължителната здравна вноска до минимум 31,20 лева, припомнят от Националната агенция за приходите.

Новият размер на задължителната здравноосигурителна вноска е особено важен за хората, които я внасят сами –  например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата или зрелостници, които все още не са започнали работа или образование в редовна форма във висше учебно заведение.

От НАП припомнят, че от първия ден на август тази година е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е 780 лв. Съгласно Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 390 лв. и не повече от 3400 лв. месечно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече