Съдебните лекари, назначени по случая на нарязаната и остригана Дебора, с ключово решение

0

Целият екип от съдебни лекари, които трябваше да изготвят новата петорна експертиза по случая „Дебора“, са си направили самоотвод. 

Петимата експерти са депозирали, че не желаят да изготвят становище – веднага след като са били повикани да започнат изготвянето му.

Така нов състав от съдебни медици в друг град започва изготвянето на петорната експертиза. 

Ето какво посочват от прокуратурата:

Във връзка със запитвания от медии ви уведомяваме, че с постановление от 29 юли 2023 г. е била назначена съдебномедицинска експертиза с обект на изследване – нараняванията на пострадалата Д.М., на 18 г. Тя е била възложена на екип от съдебни медици от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, гр. Стара Загора.

На 31 юли 2023 г. съдебните медици – вещи лица, на които е било възложено изготвянето на експертизата, са депозирали отвод по досъдебното производство.

Изготвянето на комплексната съдебномедицинска експертиза е възложено на вещи лица от друг съдебен район. В нея са включени съдебни медици, неврохирург, както и лекари по лицево-челюстна хирургия и хирург. 

С постановление на наблюдаващия прокурор по делото е назначена и комплексна психолого-психиатрична експертиза на пострадалата Д.М.

Двете експертизи ще бъдат изготвени по досъдебно производство на Районна прокуратура-Стара Загора, по което като обвиняем е привлечен Г.Г., на 26 г. – за нанасяне на средна телесна повреда на 18-годишната Д.М. – престъпление по чл. 129 ал. 1 вр. ал. 2 от Наказателния кодекс.

Г.Г. е с взета от Районен съд-Стара Загора мярка за неотклонение „задържане под стража“.    

Припомняме, че както БЛИЦ писа случаят от Стара Загора с Георги Георгиев, който ряза с макетно ножче, обезобрази и острига 18-годишната Дебора, предизвика вълна от възмущение в цяла България. Момичето получи не само 400 шева, но и психологическа травма, заради която не говори.

Не само зверството потресе хората, а и фактът, че престъплението на Георги е окачествено като лека телесна повреда и той е бил пуснат на свобода.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече