Сарафов иска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура

0

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на районния прокурор на София Невена Зартова.

Причината за това се състои в допуснати пропуски в организацията на работата на Софийската градска прокуратура, включително при разследването на случай от 2022 г., по който задържаният за двойното убийство в Лозен е обвиняем за смърт по непредпазливост.

Ето какво се казва в изявление на Сарафов, публикувано от пресцентъра на прокуратурата:

„Само преди седмица, отново по неприятен повод, свързан с тежки криминални престъпления, обърнах внимание, че прокурорите трябва да служат на гражданите. Тогава обявих нулева толерантност към всички прояви на агресия и насилие, които следва да срещнат незабавния отпор на разследващите органи, които непоколебимо да прилагат закона с цялата му строгост.

Нулевата толерантност обаче се отнася и до всички онези прокурори и особено до административните ръководители, които допускат формалистично и дори бездушно упражняване на своите правомощия. Нещо, което може да има сериозни негативни последици.

Именно заради това с голямо възмущение приех докладваните ми от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен, в хода на което е установено, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено по чл.122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/ в Софийска районна прокуратура /СРП/“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече