Недопустимо е като охранител да работи човек с криминално минало, висящи дела, присъди

0

Законът за частната охранителна дейност регламентира строго правилата за подбор на персонала, респективно за охранители. Абсолютно недопустимо е да бъде назначаван на такава позиция човек с криминално минало и присъди. Лицето да не бъде криминално проявено, включително предишни прояви и висящи дела.

Това каза в интервю за БНР Боян Боянов – председател на УС на Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност. Той коментира темата във връзка със случая на насилие срещу 18-годишната Дебора от Стара Загора, извършено от охранител, работил незаконно като такъв.

Лицензът на охранителните фирми се отнема по съдебен ред, уточни Боянов. Относно назначаването на охранители той посочи:

Има вратички. Охранителите изпълняват охранителни функции, но се назначават на различни позиции – чистачи, сервитьори, водачи на МПС.“

„Лоялните охранителни дружества са обект на непрекъснат контрол от полицейските власти. Проблемът е, че може би е необходимо да се извършва малко по-задълбочен контрол над дружества, които извършват т. нар. самоохрана. Виждаме пропуски в тази посока.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече