Гълъб Донев: Редовното правителство още не може да догони този рейтинг, който имаше служебното

0

Това не са сериозни критики, а смешен плач, с цел отвличането на общественото внимание от важните за деня теми. Това каза пред журналисти бившият служебен премиер Гълъб Донев, който коментира критиките на настоящият министър-председател Николай Денков и министри от кабинет към работата на служебното правителство. 

„За тези два месеца редовното правителство се похвали с два законопроекта, които всъщност са разработени от служебното правителство. Всички останали законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, които още Народното събрание не е разгледало и приело, са внесени от служебното правителство“, отбеляза Донев. 

„Перфектна сделка“, споразумение, което гарантира енергийната сигурност и доставките на газ не само на България, а и за съседните държави от региона. Така Гълъб Донев определи споразумението на страната ни с турската компания „Боташ“, което по-рано през деня премиерът Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев определиха като неизгодно.

„Под прикритието на търговската тайна се оказа, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България“, каза Николай Денков. По думите му турската фирма получава достъп до европейския и българския пазар, без обратното да е вярно.

Бившият служебен премиер Гълъб Донев контрира:

„Това е една безпрецедентна сделка, която постигна България с турската страна и конкретно споразумението с „Боташ“. България е в изгодна позиция. Европейската комисия преди това прави няколко опити да сключи такава сделка с Турция и не успя. Така че, България чрез тази сделка, тук не става въпрос за доставка на природен газ само за българския пазар, тук става въпрос за достъп до газопреносната система на Турция, която е свързана с абсолютно всички нейни съседни държави и за безпрепятствен достъп до всички терминали за втечнен газ в Турция“, каза Донев Той тълкува критиките на сегашното редовно правителство от гледна точка на високият рейтинг, с който е приключило мандата си служебното : 

„Обикновено всички правителства в края на мандата си излизат с много нисък рейтинг. Служебното правителство излезе с рейтинг, който не е удобен на политическите сили. Редовното правителство още не може да догони този рейтинг, който има служебното правителство. Нормално е редовните правителства да стартират с висок рейтинг, с кредит на доверие, който им се гласува – и от страна на политическите партии в парламента, и от страна на гражданите, но това не се случи с това правителство, то тръгна с изключително нисък рейтинг“, коментира Гълъб Донев, който е началник на кабинета на президента Румен Радев.

Бившият служебен премиер изрази надежда редовното правителство да издържи:  „На България ѝ трябва редовно правителство, на България ѝ трябва предвидимост в действията на правителството, на България ѝ трябва правителство, което да познава и да води държавните дела по обществения дневен ред, не по политическия“. 

Гълъб Донев коментира част от теми, свързани с договорите за поддръжка на пътищата с Агенция „Пътна инфраструктура“, хеликоптерната помощ и бюджета, които бяха засегнати на днешната пресконференция на представители на правителството: „Това са стари проблеми, които служебното правителство реши. Всичко това подлежи на контрол, но предполагам, че за всички тези въпроси ще има отговор от служебните министри“, каза Донев. 

Гълъб Донев коментира темата на поклонение пред бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков в столичния храм „Света София“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече