Промените в Закона за домашно насилие са обнародвани в „Държавен вестник“

0

В „Държавен вестник“ са обнародвани промените в Закона за домашно насилие. Така Заповедта за незабавна защита на жертвите на насилие ще влиза незабавно за изпълнение.

С промените Заповедта за незабавна защита на лица, жертви на домашно насилие, подлежи на незабавно изпълнение и се връчва на страните. Тя не подлежи на обжалване. И има действие до издаването на заповед за защита или до отказа на съда, освен ако съдът не посочи друг, по-дълъг срок на действие. Заповедта служебно се изпраща до районните управления, където живеят и извършителя, и пострадалия.

Правителството трябва да създаде национален съвет за превенция и защита от домашното насилие. Постоянно действащият орган ще отговаря за система, която ще събира и съхранява данни за всички обстоятелства по регистрираните случаи на домашно насилие. Както и за изграждането, и за поддръжката на националната телефонна линия за помощ на пострадали от домашно насилие.

Телефонната линия е безплатна, с национално покритие, денонощна. Изграждането ѝ трябва да стане за година. МВР ще има една година да изгради Националната информационна система за превенция и защита от педофилия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече