Министърът сезира антимафиотите заради руска хибридна атака за мръсно Черно море

0

Министърът на туризма Зарица Динкова ще сезира ГДБОП за хибридната атака, осъществена целенасочено от Русия срещу летния туристически сезон по Българското Черноморие. Информациите за евентуално замърсяване на Черно море след взрива на стената на язовир “Нова Каховка” в Украйна са с произход Русия, заяви тя по време на блицконтрол в ресорната парламентарна комисия.

В отговор на въпрос какво прави министерството, за да разсее слуховете за замърсяване, Динкова каза, че периодичните информации за проверките на здравното и екоминистерството се качват редовно на сайта на туристическото ведомство и са преведени на английски, немски и френски. Информацията се изпраща редовно и на търговските ни аташета в чужбина.

Независимо от хибридната атака засега летният сезон върви добре, увери Зарица Динкова. Записванията от Великобритания и Германия са се задържали на миналогодишните равнища, а тези от Полша, Чехия и Словакия са повече.

От 1 юни до 10 юли на двете морски летища – във Варна и Бургас, са кацнали 302 хиляди почиващи, което е 28% повече от същия период на миналата година.

Много от депутатите от комисията обаче не се съгласиха с констатациите за ръст и твърдяха, че летният сезон тази година е по-слаб от миналогодишния. Така дискусията се насочи към това как да се противодейства на медиите, които публикували редовно негативни отзиви за Българското Черноморие и дали има начин министерството да им противодейства.

Преди дни например голяма национална телевизия публикувала новина за обезвредена мина в Черно море, която тутакси била препечатана в целия гръцки печат, каза депутатът от ГЕРБ Любен Дилов.

Министърката отговори, че е отворена за диалог с всички, но няма как да въздейства на медиите, освен да се стреми да е по-открита. След което зам.-шефът на комисията – депутатът от ПП-ДБ Любен Иванов, предложи да бъде извикана за разговор председателката на СЕМ Соня Момчилова, за да дискутират депутатите с нея и с ръководителите поне на националните електронни медии как да се противодейства на непроверени информации за заплахи и екокатастрофи в Черно море.

Любен Дилов напомни на колегите си, че председателят на СЕМ няма точно такива правомощия и гласуването на поканата бе отложено до изясняване на въпроса кои да участват в подобна дискусия.

А председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов успя да осигури обещанието на министър Динкова да поиска среща с вътрешния министър и да постави въпроса за

пълна забрана на тировете да пътуват по магистралите през оставащите 5 уикенда

до края на лятото. Сега те според него пречели на масовия турист да отскочи за малко до морето.

В момента има забрана само да не се движат по магистрали и първокласни пътища при температура на въздуха над 40 градуса. Преди пандемията имаше ограничения и за пиковите часове в петък и неделя, но тя отпадна заради кризата с нарушените вериги за доставки. Неотдавна в интервю за “24 часа” министърът на транспорта Георги Гвоздейков обясни, че тировете не се спират, тъй като не е решен проблемът с липсата на паркинги за тях. Увери обаче, че по темата ще се работи

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече