Бум на фалшивите петдесетолевки отчете БНБ

0

През второто тримесечие на тази година са заловени общо 1155 банкноти менте с лика на Пенчо Славейков. Това сочи статистиката на Централната банка на банкнотите и монетите в обращение за периода април-юни.

Отделно са заловени и фалшиви банкноти от други купюри – 67 са били двадесетолевките менте, 17 са били подправените десетолевки и пет – неистинските петолевки. Така общият брой на заловените фалшиви банкноти през тримесечието става 1247.

Сравнение

Толкова голямо количество подправени книжни пари за едно тримесечие не е отчитано от 2014 г. досега.

Много подправени петдесетолевки е имало и през предходните две тримесечия – за периода януари-март, когато са били заловени 200 неистински банкноти с лика на Славейков, и за периода октомври-декември 2022-ра, когато фалшивите книжни пари от 50 лв. са били 263.

„Телеграф“ зададе въпроси към Централната банка на какво се дължи бумът на петдесетолевките менте, но до редакционното приключване на броя отговорите не бяха изпратени.

Схема

Наскоро обаче стана ясно, че полицията разнищва схема, при която измамници депозират чрез банкомат фалшиви петдесетолевки и след като сумата се получи по сметката, веднага я изтеглят обратно, но вече като истински банкноти.

Поради тази причина банките пренастроиха банкоматите, така че да не могат да приемат банкноти от 50 лева, емисия 2006 г. Тези пари могат да се депозират само на каса.
Статистиката на БНБ показва, че книжните пари с лика на Славейков са най-много в паричното обращение – техният брой е общо 232 милиона. Следват столевките, които са общо 119 милиона.

При монетите броят на фалшификациите е нисък – едва 49. През първото тримесечие ментетата при монетите са били малко повече – 68 броя. Най-честите фалшификати са при монетата от 50 стотинки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече