Пожар на остров Ла Палма изпепели 140 хектара, евакуираха десетки

0

Регионалното правителство на Канарските острови повиши тази събота до ниво 2 опасността от разрастване на горския пожар, който е избухнал през нощта. Сигналът за него е подаден в 1 часа и 5 минути след полунощ, изселени са десетки хора. Очаква се специалното звено на армията да се включи в потушаването му.

Регионалният премиер Фернандо Клавихо обяви, че са предприети спешни мерки по изпълнението на Специалния план за гражданска защита при горски пожари. До този момент са изгорели около 140 хектара, засегнати са частни домове, обработваема земя, храсти и борови гори. Очакваните ветрове от 70 километра в час, които могат допълнително да увеличат периметъра на пожара притесняват властите, които са поискали помощта на  пожарникарите на Ла Палма, Службата за спешна помощ на Канарските острови , Генералния канарски полицейски корпус, Гражданската гвардия, местната полиция и Червения кръст. Въздушните ресурси на правителството на Канарските острови и държавата вече са активирани. Очаква се пристигането и на Военното звено за извънредни ситуации.

Междувременно превантивно са изселени обитателите на Дом за възрастни хора и на частни домове, които биха могли да бъдат обхванати от огъня. Електрозахранването също е спряно. Това е 15-ият голям пожар в Испания от началото на годината, което е четири пъти повече от средното за последното десетилетие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече