Денков: Реалистично е България и Румъния да станат членове на Шенген до края на годината

0

Реалистично е България и Румъния да станат членове на Шенген до края на годината. Това заяви премиерът Николай Денков от Букурещ, където разговаря по темата с румънския си колета Марчел Чолаку. 

Премиерът заяви, че за да бъдат убедени Австрия и Нидерландия да вдигнат ветото си за членството на двете държави, трябва да се координира ефективна комуникационна кампания, която е обсъдена днес от двамата премиери.  Премиерът допълни, че Австрия и Нидерландия трябва да бъдат убедени, че за тях е полезно България и Румъния да са част от пространството, като от няколко месеца и подходът на действие е по-различен. Съгласуват се акции на вътрешното ни министерство с Европол и с други държави, включително и Румъния, каза Денков, визирайки акциите от последния месец, разпоредени от министър Калин Стоянов: 

„Това, че сме хванали мигранти в България не е аргумент срещу нас. Обратното, ние показваме, че всъщност се борим системно с това мигрантите да не преминат транзит през България и да отидат в Австрия и Румъния основен партньор, но не е само тя, който се стреми и цели да удари именно мрежите на организираната престъпност“. 

Изобщо не разглеждаме алтернативи на Шенген, допълни Денков, като коментира идеята на румънски евродепутати да се въведе така наречения „мини Шенген“ само на границата на България и Румъния, ако страните ни не станат членове на свободното пространство за пътуване. Двете страни ще кандидатстват заедно по европейски механизъм, за да осигурят финансиране за изграждането на втори мост при Русе-Гюргево. 

Страната ни настоява да се възстанови и фериботната линия там. От Букурещ Денков коментира и представянето на 100-те бронирани машини от МВР на Украйна под формата на нов пакет военна помощ: 

„Никога не са използвани, никога не са даже правени и учения с тях. Те просто стоят в складовете и от тази гледна точка те са тежест, както за министерството, така и за България като цяло. При посещението на президента Зеленски стана дума за тях. Попитахме ги дали биха им били от полза. Те отговориха да, така че ги подготвяме, за да бъдат изпратени там“,  обясни премиерът ни от Букурещ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече