Два протеста блокираха ЕП в Страсбург

0

Два протеста блокираха тази сутрин Европейския парламент в Страсбург заради закона за възстановяване на биоразнообразието. Те бяха разделени от сериозно полицейско присъствие, а трафикът в града беше силно затруднен.

Единият протест в подкрепа на закона събра около 150 активисти от „Младежи за климата“. Грета Тунберг, която пристигна в Страсбург специално за него, призова евродепутатите да го приемат такъв, какъвто е.

„Ние призоваваме евродепутатите да не отхвърлят този закон и да гласуват той да бъде възможно най-строг. Всичко друго ще се разглежда точно каквото е – предателство към тези, които страдат най-много от тази криза, към бъдещите поколения и цялото човечество“.

Другият протест бе организиран от синдикатите на земеделските производители, които смятат, че текстът, с който се цели възстановяването на 30 на сто от вече неизползваемите земи до 2030 година,  ще унищожи приходите им. Проектозаконът предизвиква разделение и в Европейския парламент. На него се противопоставят най-голямата политическа сила – Европейската народна партия, Идентичност и демокрация и част от евродепутатите от „Обнови Европа“. Евродепутатката от ЕНП Ан Сандер подчерта:

„Ако намалим земеделската продукция, това няма да ни направи най-добрите ученици за защита на околната среда. Точно обратното – ние вероятно ще намалим емисиите, но европейците и хората от останалата част на света ще продължат да изпитват глад и ще имат нужда от храна. Тогава ще трябва да внасяме храна от четирите краища на света там, където стандартите на производството са много по-ниски от нашите. И тогава плюсовете за околната среда ще са нищожни. Затова, г-н Тимерманс, оттеглете това изключително необосновано предложение и внесете прагматично, което наистина ще защитава и възстановява природата“.

Законът трябва да се гласува в пленарна зала утре. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече