Социолог: Посещението на Зеленски у нас ще консолидира „сглобката“

0

За посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България, държавния бюджет, „сглобката“ на правителството, както и ще успее ли да издържи и след предстоящите местни избори заявката за политически проект на бившия главен прокурор Иван Гешев и други актуални теми от последните дни говори социологът Яница Петкова. Тъй като темата за посещението на украинския президент е най-дискутираната през последната седмица тя каза:

„Ефектът на посещението на президента Зеленски в нашата страна наистина е консолидация на двете политически сили в управлението и общо взето затвърждаване на това, което основно ги обединява и което беше и причината те да сключат своето споразумение за така наречената от тях „сглобка“. И преди сме говорили, че макар да имат множество общи цели и идеи, свързани с вътрешната политика на страната, съдебната реформа, промени в Конституцията, които се обсъждат, основното, което ги подтикна е именно затвърждаване на външнополитическата ориентация на страната пред международните партньори“.

По думите й в парламента се е обособила опозиция в лицето на партиите Възраждане и БСП, като основната опозиционна тема е външнополитическата. Петкова отбеляза, че за съжаление теми като бюджета и съответните реформи, които трябва да се приемат в нашата страна остават на заден план. Относно това, че Володимир Зеленски е отправил упрек към президента Радев тя коментира:

„Всъщност, подобен тип изказвания не са рядко срещани в позициите на Зеленски и на други места. Той се възползва в ситуацията, в която да отправи критика въпреки своите желания. Президентът също така се възползва от ситуацията ясно да се позиционира, който факт е положителен за външнополитическия имидж на страната“.

Тя поясни, че социологически изследвания на Галъп Интернешънъл се пускат често, но по отношение на това правителство трябва да се изчака известно време за да се видят нагласите на хората. Според думите й местните избори ще създадат много нови възможности за конфликти и противоречия, тъй като кампанията за местна власт е доста динамична.

„Що се отнася до София, наистина носи позитиви това предварително да се обяви кандидатурата, защото има време за разгръщане на по-сериозна кампания и убеждаване на съответните потенциални избиратели“, коментира Петкова.

Относно обявяването на кандидатурата на Васил Терзиев тя посочи, че в случая най-критичният елемент е неговото минало, което съответните политически партии трябва да обяснят на своите гласоподаватели. По темата за проекта „Справедливост за България“ на бившия главен прокурор Иван Гешев Петкова каза:

„Подобен тип проект, който самият прокурор позиционира по-скоро в дясно-консернативната част на политическия спектър, като че ли би могъл да събере потенциална подкрепа сред българското общество. Има такава ниша“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече