Парламентът отхвърли искането на ”Възраждане” за референдум за еврото

0

Мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на партия „Възраждане“ да се проведе национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?““. Повече от три часа депутатите взаимно се обвиняваха в ограничаване на демократичните права на българските граждани.

Само 68 гласа „за“ от „Възраждане“, БСП и ИТН, както и двама от ПП-ДБ и 1 независим депутати подкрепиха провеждането на националното допитване, 98 бяха „против“  – от ПП-ДБ, ДПС и 14 от ГЕРБ-СДС, а останалите 45 депутати от ГЕРБ гласуваха  „въздържал се“, заедно с 1 „въздържал се“ от ПП-ДБ.

Вносителите на искането на инициативния комитет на граждани от Възраждане остро реагираха. Лидерът Костадин Костадинов ги обвини в тоталитаризъм:

„Аз не мога да разбера, как така хем тук някои хора са сигурни, че спечелят референдума, хем не иска да има референдум. Залата „смърди“ на страх, страх от българския народ. В крайна сметка тук говорим не просто за отмяна на един референдум, тук говорим за „гавра“ с 600 хил. българи“.

От ПП-ДБ видяха тоталитаризъм в зададения въпрос, който според тях е подвеждащ и криещ редица  рискове пред българската икономика. Депутатът Мартин Димитров: 

„Ако такъв въпрос бъде зададен и бъде подкрепен, не само че отпада валутният борд сега и днес, но той отпада за следващите 20 години и не може да бъде въведен, защото основният му принцип е нарушен. Има един сигурен ефект. Сигурния ефект е нарастването на инфлацията, което не може да бъде овладяно“.

От „Възраждане“ се противопоставиха и на други мнения, че се нарушава Конституцията и международни договори, като призова мнозинството да се обърне към Конституционния съд.

От ДПС изтъкнаха, че е въпрос на политическа отговорност отхвърлянето на  възможността за подобно национално допитване.

Според ГЕРБ референдумът е правно обоснован със събраните необходими подписи в срок, но съдържа в себе си редица противоречия.

От БСП и ИТН заявиха, че е морално да се подкрепи предложението за провеждане на референдума.

Социалистът Кристиан Вигенин призна, че има проблем с въпроса, но и че той е можело да се редактира:

„Трябва да бъдат уважени хората, които си поставиха подписите под този въпрос. Официално потвърдено това са над 400 хил. български граждани. Това в случая означава, че ние подкрепяме въвеждането на еврото и влизането на България в еврозоната, но при внимателна преценка на условията и сроковете, в които това да стане“.

Станислав Балабанов от ИТН заяви, че те са „за“ България в еврозоната, но и че не трябва да се ограничава правото на гражданите да бъдат питани:

„Защото има ясен закон за прякото участие на гражданите и вие не го спазвате. Вие налагате конкретна политическа воля, с която да унищожите волята на българските граждани“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече