Николай Банев: Има алтернативен път до плажа на „Русалка“

0

В понеделник стана ясно, че Министерството на туризма е заявило готовност да се справи с дългогодишния казус, свързан с достъпа до плажа във ваканционно селище „Русалка“ в каварненското село Свети Никола. Тогава Иван Виделов, директор на дирекция „Контролна и инспекционна дейност“ в министерството уточни пред Радио Варна, че случаят е от 2019 година и е отнесен до кмета на Каварна,  до МВР-Каварна и до Върховната прокуратура. Въпреки това, според него, безобразието продължава, понеже и това лято туристите, които искат да стигнат до плажа във френската част на комплекса, трябва да платят входна такса в размер от 12 лева на човек.

Николай Банев, мажоритарен собственик на ваканционно селище „Русалка“, ни потърси, за да заяви, че ще заведе дело за клевета срещу Виделов. Банев каза, че има алтернативен път до плажа:

„Който не иска да плаща, може да използва обиколния път в самото начало на селището. Даже пътят до плажа оттам е по-къс. Достъпът е до същия плаж, който се ползва и от платилите за услугите в селището.“

Той уточни, че входът не е такса за преминаване през комплекса. Срещу 12 лева вход туристът получава цялата инфраструктура, всички спортни обекти и частен плаж, добави Банев:

„Частен плаж е казано шеговито, понеже разбрах, че Министерство на туризма много се е подразнило от думата частен. Да, в баланса на дружеството имаме продадени от държавата големи бетонни кръгове с пясък, върху които са чадърите и шезлонгите. Те влизат в стойността на услугата. Минералната вода в комплекса също може да се използва от всички, които са си купили гривни за 12 лева.“

Ваканционно селище „Русалка“ е с частен лесопарк, частна инфраструктура, частни алеи, частна прилежаща площ около всички сгради – публични и помещения за спане, обясни Банев.

„Ние обслужваме шест държавни плажа, които всеки ден се почистват и сметоизвозват. Ние вършим работата на държавата.“

Шезлонгите са нови, а чадърите ремонтирани и боядисани. Плажът не е охраняем, но ние го охраняваме „имаме каяци, спасителни пояси и хора, които се грижат да наблюдават какво се случва на неохраняемите плажове“.  Според Банев тайните клиенти на Министерството на туризма са били недобросъвестни при проверката на комплекса. Затова е завел дело. Обжалва и глобата от 20 хиляди лева, наложена през миналата година.

До края на седмицата Николай Банев очаква да получи официално разрешение от община Каварна за изграждане на КПП на входа на селището, тъй като по закон всяко ваканционно селище задължително трябва да бъде оградено и да осъществява пропускателен режим.Банев уточни, че плажът Тауклиман не е собственост на „Русалка“ и пита министерството защо плажът е изчезнал от картата на българското Черноморие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече