Запазва се размерът на облекченията, които родителите могат да използват при облагането на доходите

0

В проектобюджета се запазва размерът на облекченията, които родителите могат да използват при облагането на доходите през 2023 година, информира репортерът Марта Младенова:

Ако параметрите на Проектобюджета за годината се забавят в настоящия им вид в частта, свързана с данъчните облекчения, догодина родителите на едно дете ще могат да приспаднат 6000 лева от данъчната си основа за доходите през 2023-та. Това означава, че в семейството ще останат разполагаеми 10% от тази сума, тоест 600 лева. За две деца данъчната основа се намалява с 12 000 лева, а за три – с 18 000 лева, което означава, че в бюджета на семействата с две деца остават съответно 1200 лева, а на тези с три деца – 1800 лева. Това е размерът на данъчните облекчения, които бяха валидни и при облагането на доходите през 2022-ра. 

Текстовете са в преходните и заключителни разпоредби на Проектобюджета за настоящата година, в който са описани и параметрите на някои данъчни закони. Специално по отношение на облекченията за родители е описан и механизмът, по който облекченията могат да се използват и през настоящата година авансово. Практически, няма промяна спрямо настоящата ситуация, тъй като същата постановка се съдържа и в удължителния закон, който действа в момента. 

Мнозина експерти обаче критикуват високите данъчни облекчения за всички родители, тъй като за високодоходните семейства сумата не е от значение, но  евентуално по-голямо целево подпомагане за по-нискодоходните групи би било по-разумен подход. 

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че в средата на годината няма да се направят промени в данъците, с изключение на законово изтичащите по-ниски ДДС-ставки при природния газ и централното отопление. 

Бюджет 2023-та трябва да влезе в сила от 1-ви август.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече