Проф. Бранислав Сланчев: Случилото се в Русия е опит за преразпределяне на власт и ресурси в Кремъл

0

Това, което стана, не е било опит да се разклати властта на Путин и не е било срещу самия Путин, а по скоро е опит за преразпределяне на ресурси и власт в Кремъл между различни кланове. Не ми е ясно точно кои, но това, че кланът на Шойгу е доста силен и са използвали това да се опитат да отнемат част от ресурсите, с които разполага – според мен това е станало. Аз така си обяснявам цялата тази история с Пригожин“.

Това коментира пред БНР проф. Бранислав Сланчев – преподавател по международни отношения и сигурност в Калифорнийския университет, Сан Диего.

Определено е проблем за Путин, защото такова нещо да се развихри в Кремъл, показва, че той е загубил част от възможността си да регулира този вид конфликти, които преди това са минавали през него. Това е голям проблем за него. Но дали това му е разклатило властта – много се съмнявам в това„, добави мнението си той.

Част от уговорката с Пригожин, която са направили и да му позволят да се измете така, значи, че е направил някакви отстъпки, но само в план, че това не е срещу него, каза още проф. Сланчев. 

Според него е имало сериозна заплаха, че това може да излезе от контрол и че може да прерасне в голям конфликт

„Не е тайна за никой, че в армията много хора ненавиждат и Шойгу, и Герасимов. Това не означава, че ще тръгнат срещу Путин. Но със сигурност може да стане патаклама, в която те да започнат да взимат участие. Веднъж тези сили като се отприщят, край. Мисля, че те затова спряха толкова рязко, защото всичко може да излезе извън контрол“.

Според него не само Западът, но и ФСБ са знаели какво ще се случи.

„Няма начин да пропуснат такъв вид заговор и подготовка“, категоричен бе проф. Сланчев в интервю за предаването „Събота 150“.

По думите му ако има наказания и чистки, те ще останат скрити от погледа, защото те не искат да покажат, че е имало реална заплаха. 

Кремъл се опитва да покаже, че няма пукнатини. Публични наказания за измяна ще е много сериозно нещо. Даже ако гонят Пригожин сега, то ще е по други параграфи, не толкова за измяна, ако изобщо го гонят, което е под въпрос“. 

„Лукашенко се опита да се изкара спасител за Русия, но после му отрязаха крилцата Кремъл и дадоха други версии, където не беше чак толкова активен, въпреки че му бяха благодарни. И там е мътна историята“, коментира експертът. 

Той не смята, че „Вагнер“ са се обърнали срещу Путин. Според него „Вагнер“ ще остане да съществува под някаква форма

„Мисля, че причината да спре това, което ставаше толкова бързо, е защото са разбрали, че Путин няма да ги подкрепи, че това е било начин да се опитат да направят преразпределение, като привлекат Путин на тяхна страна. И като разбират, че не става, няма смисъл да продължават. Това, че части на „Вагнер“ – тези, които са в Украйна, ще минат под контрол на Министерството на отбраната, това може да стане. Чувам непотвърдени слухове, че в Сирия са се опитали от Министерството на отбраната да вземат под контрол части на „Вагнер“. Там, където има официално присъствие на руските въоръжени сили, там може би ще се опитат да ги интегрират по някакъв начин и да ги вземат под контрол. Там обаче, където няма, ще си останат. В една или друга форма голяма част от „Вагнер“ ще си остане така, както е“.

Винаги си опасен, когато си силен, подчерта проф. Бранислав Сланчев относно коментари, че отслабнал, Путин е още по-голяма заплаха за Европа. 

„Какво видяхме с пуча на Пригожин – Путин се уплаши, явно се бяха панирали елитите, крили са пари и са се готвили да се изнасят от Москва, и какво направи Путин – отиде и започна да преговаря. Това, което показва е, че явно желанието му да си спаси кожата надделява над всичко друго. Всички идеи, че Путин по-слаб е по-страшен – абсолютно са неверни, или идеите, че ако Путин падне, ще настане хаос, който може да е още по-зле – това са пълни абсурди“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече