Министър Славов внася жалба срещу избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

0

Правосъдният министър Атанас Славов внася утре жалба срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Според него е добре Върховният административен съд да се произнесе по легитимността на избора, за да има яснота дали най-висшите позиции в съдебната система се заемат въз основа на високи професионални и морални качества или не.

Славов потвърди, че следващият четвъртък ще поиска спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор до произнасянето на Конституционния съд по искането на бившия Обвинител №1 Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни текстовете в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които мнозинството за избор на главен прокурор беше намалено от 17 на 13 гласа.

Освен правосъдният министър и членът на Висшия съдебен съвет Даниела Марчева смята, че процедурата трябва да бъде спряна:

„Защото пряко касае формирането на мнозинство, а това е все пак въпрос, който пък има значение по отношение на нашето решение“.

„В момента изборът на нов главен прокурор, неговата висяща процедура, просто не отговаря на обществените очаквания и на изискванията на обществото към тази фигура. Разбира се, пленумът ще е органът, който ще вземе своето решение, но аз вече съм заявил, че не считам за легитимна тази процедура в този момент по всички условия и целия контекст, в който говорим“, коментира Атанас Славов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече