Русия е екзекутирала без съд и присъда 77 цивилни граждани в Украйна

0

Русия е екзекутирала без съд и присъда 77 цивилни граждани, задържани произволно по време на войната в Украйна. Това сочи доклад на ООН, публикуван днес и цитиран от АФП.

Откакто Русия започна инвазията си през февруари миналата година, Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна е документирала 864 индивидуални случая на произволно задържане от страна на Русия, много от които са равносилни и на насилствени изчезвания.

„Документирахме екзекуцията по бързата процедура на 77 цивилни граждани, докато са били произволно задържани от Руската федерация“, заяви Матилда Богнер, ръководител на мисията, на брифинг в Женева, цитирана от АФП.

Това са 72 мъже и 5 жени, а други двама задържани мъже са починали в резултат на изтезания, нечовешки условия на задържане и отказ на медицинска помощ.

„Руските въоръжени сили, правоприлагащите органи и властите в местата за задържане са участвали в широко разпространени изтезания и малтретиране на цивилни задържани лица“, каза Богнер. „Повечето от интервюираните от нас заявиха, че са били измъчвани и малтретирани, а в някои случаи са били подложени на сексуално насилие“, което включва и изнасилване.

„Изтезанията са били използвани, за да бъдат принудени жертвите да признаят, че помагат на украинските въоръжени сили, да бъдат принудени да сътрудничат на окупационните власти или да бъдат сплашвани тези, които имат проукраински възгледи.“

Констатациите в доклада се основават на 1136 разговори с пострадали, свидетели и други лица, както и на 274 посещения на място и 70 посещения на официални места за задържане, управлявани от украинските власти. Като цяло в доклада са документирани над 900 случая на произволно задържане на цивилни лица, включително деца и възрастни хора.

„Огромното мнозинство от тези случаи са извършени от Руската федерация“, каза Богнер.

Украйна е предоставила на мониторинговата мисия безпрепятствен поверителен достъп до официалните места за задържане и до задържаните лица, с едно изключение, докато Русия не е предоставила такъв достъп въпреки молбите, каза тя.

Мисията е документирала 75 случая на произволно задържане от украинските сили за сигурност, предимно на хора, заподозрени в престъпления, свързани с конфликта. Значителна част от тези случаи представляват и насилствено изчезване, извършено главно от Службата за сигурност на Украйна, каза Богнер.

„Документирахме, че повече от половината от произволно задържаните лица са били подложени на изтезания или малтретиране от страна на украинските сили за сигурност. Това се е случвало, докато хората са били разпитвани, обикновено веднага след ареста“, каза тя. Мисията не е документирала никакви екзекуции по бързата процедура на задържани цивилни лица от страна на украинските сили.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече