Кабинетът осъди поведението на „Възраждане“ и призивите за насилие на лидера ѝ

0

Правителството определи като „неприемливо“ поведението на партия „Възраждане“ и призивите за насилие, които нейният лидер отправя.  С изявления по проблема излязоха премиерът и министрите на вътрешните работи и на правосъдието.

Премиерът Николай Денков призова партия „Възраждане“ да се върне към действията, които съответстват на законите на страната, осъди призивите на агресия от страна на лидера на партията Костадин Костадинов.

„През последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия, включително с постове, които са публични от лидера на партията („Възраждане“ – б.р.), включително с призиви за използване на насилие, което се прояви и по улиците. Включително със забрана, която, разбира се, е нелегитимна, към народни представители да направят своите изказвания от трибуната на НС. За съжаление историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип“.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов призова да не се провокира насилие и омраза сред българското общество:

„Лично съм разпоредил на директорите на ОД на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват адекватно, когато има отявлени изяви за провокации към бунтове, въстания, напрежение и насилие“.

Министърът на правосъдието Атанас Славов припомни, че депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция и използването му за заобикаляне на административна или наказателна отговорност е злоупотреба с право: 

„Призовавам българските разследващи органи на база на публично известните факти и информация да образуват съответните проверки, да започнат съответните разследвания. Не можем да допуснем като демократично общество насилието в политическия процес да стане норма. Защото това означава да компрометираме самата идея за конституционна демокрация“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече